Ouderenzorg verloederd! door Henk Bruning

Pink Floyd 
Onderstaand artikel is geschreven door Henk Bruning en werd onlangs overgenomen door TROUW.

"Medewerkers worden niet meer geselecteerd op hun hart voor de zaak, maar als sluitstuk van de begroting"

Ouderenzorg verloederd

 Opnieuw geeft een onderzoek de ouderenzorg een dikke onvoldoende. Volgens een onderzoek van de Consumentenbond, is de hygixc3xabne in tal van verpleeghuizen onder de maat is. Verontrustend is dat van de 121 verpleeghuizen slechts 37 aan het onderzoek meededen. Dat doet het ergste vrezen. Onlangs sloot de Inspectie in het Amsterdamse huis Bernardus al een afdeling vanwege anti-zorg: medewerkers die ouderen intimideren, schofferen en geen zorg geven. Uit een onderzoek in Amsterdamse verzorgings- en verpleeghuizen van vorig jaar bleek de kwaliteit van de ingekochte maaltijden in veel gevallen onder de maat. Logisch als het budget 1,70 euro per maaltijd is. 50-plussers die hun ouders begeleiden naar een verzorging- of verpleeghuis schrikken van de onheuse bejegening en de slechte kwaliteit. Intimidatie, diefstal, bruutheid en zorg die mensen hun waardigheid  en menselijkheid ontneemt zijn aan de orde van de dag. Als je al kritiek wilt geven, moet je vrezen dat de bewoners daar het slachtoffer van worden. De illustraties spreken voor zich: bewoners raken incontinent omdat het personeel geen tijd heeft hen naar het toilet te brengen; een bewoner die jarig is en op het toilet zit, krijgt de taart naast haar neer gezet; een bewoonster krijgt niet op tijd antibiotica; koffie en maaltijden worden niet uitgereikt als een bewoner niet op tijd wakker is; deelnemers aan de bingo aan wie verboden wordt een glas water te drinken; eten wat niet in kleine stukje wordt gesneden zodat de bewoner niet kan eten. Eigen spulletjes ophangen aan de muur, is verboden.

 

Natuurlijk heeft het verval van de afgelopen 15-20 jaar te maken met de bezuinigingen op alles wat niet direct met zorg heeft te maken. Geen feestjes meer, geen tijd voor activiteiten, geen tijd voor een persoonlijk contact gedurende de laatste fase van een leven. De kok is ingeleverd voor een diepvriesmaaltijd die naar niets smaakt. De gezelligheid is verdwenen. De extraatjes zijn verdwenen om de begroting sluitend te maken. Maar het verval heeft ook te maken met dat de liefde voor het vak lijkt te zijn verdwenen. Medewerkers die interne de gang van zaken kritiseren, wordt de  wacht aangezegd en verdwijnen uit de instelling. Medewerkers worden niet meer geselecteerd op hun hart voor de zaak, maar als sluitstuk van de begroting. Interne opleidingen en supervisie zijn verdwenen. De moeder/vader figuur die de directeur van een verzorgingshuis altijd was, is een financieel manager geworden die meer contact heeft met de koepelorganisatie dan met de eigen bewoners en medewerkers. In de huizen heerst anarchie en het recht van de sterkste.

 

Branche organisatie ACTIZ reageert traditioneel op het hygixc3xabne onderzoek  van de Consumentenbond: xe2x80x9cHet onderzoek maakt ons scherpxe2x80x9d. Wat dat scherp is, wordt niet duidelijk gemaakt behoudens het rituele antwoord dat meer opleiding nodig is en dat het belang van hygixc3xabne niet voldoende onder de aandacht is gebracht.  Alsof dat niet de basis is van de zorg.

 

De ouderenzorg verloedert in rap tempo. Een opleidinkje hier of daar is te weinig. De vraag over de ouderenzorg is een principixc3xable vraag geworden of we die op een behoorlijke mate willen organiseren of dat we er beter mee kunnen stoppen. Met kwaliteit van leven heeft het bestaan in een zorginstelling al lang niet meer te maken. Zoals mijn schoonmoeder van 86 zei: ik ga liever dood op mijn bank thuis dan naar een verzorgingshuis te gaan.

 

Henk Bruning

Voormalig hoofd Personeelszaken Flevohuis Amsterdam