Parool: Opheffen stadsdelen Amsterdam

Donner 

Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner. Foto ANP
03-12-10   11:18 uur

AMSTERDAM – Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) wil de stadsdelen al met ingang van de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2014 afschaffen. Dat heeft hij donderdag laten weten aan de Tweede Kamer. Hij werkt aan een wijziging van de Gemeentewet waardoor gemeenten niet meer de bevoegdheid hebben om er deelgemeenten op na te houden.

In de gemeenteraad zei wethouder Andrxc3xa9e van Es donderdag dat ze aan een gesprek met Donner de indruk heeft overgehouden dat zijn voornemen om de stadsdelen af te schaffen 'vast en stevig' is. Voor begin januari heeft ze een bijeenkomst belegd met alle stadsdelen om de gevolgen te bespreken.

Wethouder Lodewijk Asscher laat intussen onderzoek doen naar de kosten en baten van de stadsdelen en naar de opheffing daarvan.

Donner liet overigens wel ruimte voor een ander model van de stadsdelen. In antwoord op vragen van VVD-Kamerlid Willibrord van Beek zei hij dat het Amsterdam vrij staat om, binnen de kaders van de aangepaste Gemeentewet, het bestuur naar goeddunken in te richten.

Van Beek had bij zijn vraag verwezen naar het Haagse model. De gemeente Den Haag heeft geen deelraden van gekozen volksvertegenwoordigers. Wel is heeft elk van de acht stadsdelen een stadsdeelkantoor waar de burgers bijvoorbeeld een paspoort kunnen aanvragen.

Elk stadsdeel heeft een bescheiden ploeg ambtenaren onder leiding van een stadsdeeldirecteur, die door de bewoners kunnen worden aangesproken op de leefbaarheid in het stadsdeel. Ook hebben de Haagse wethouders ieder een stadsdeel onder hun hoede en heeft de gemeenteraad een speciale commissie voor 'stadsdeelgerelateerde zaken'. (HET PAROOL)

 

  • Ik ben voorstander om het Haagse model te onderzoeken.
  • Edward Neering

Ursula Neering: Voorlichter over Ijsbrekers.

 

Nieuwsbericht
// <![CDATA[// &lt;![CDATA[// &amp;lt;![CDATA[//&amp;lt;[![CDATAfunction resize(big) { if (big == 1) { var windowheight = document.body.parentNode.scrollHeight; document.getElementById(&amp;#39;linksDiv&amp;#39;).style.height = &amp;#39;auto&amp;#39;; document.getElementById(&amp;#39;btnMore&amp;#39;).style.visibility = &amp;#39;hidden&amp;#39;; document.getElementById(&amp;#39;btnLess&amp;#39;).style.visibility = &amp;#39;visible&amp;#39;; } else if (big == 0) { document.getElementById(&amp;#39;linksDiv&amp;#39;).style.height = &amp;#39;154px&amp;#39;; document.getElementById(&amp;#39;btnMore&amp;#39;).style.visibility = &amp;#39;visible&amp;#39;; document.getElementById(&amp;#39;btnLess&amp;#39;).style.visibility = &amp;#39;hidden&amp;#39;; }}// ]]&amp;gt;// ]]&gt;// ]]>

Rijkswaterstaat zet eerste ijsbreker in

Rijkswaterstaat zet sinds donderdagmiddag een ijsbreker in om een aantal hoofdvaarwegen rond Flevoland bevaarbaar te houden.

Het schip vaart onder meer tussen het IJmeer en het Wolderwijd, om een route voor containerschepen open te houden. De ijsbreker is ook actief op het zuidelijk deel van het Markermeer. Dat is nodig om de hoofdvaarroute naar Lelystad open te houden.

Volgens Rijkswaterstaat is ook op het IJsselmeer en Ketelmeer sprake van ijsvorming, maar zijn die wateren nog goed bevaarbaar.

Item beluisteren en/of bekijken