Sportbrood met Teffgraan – Beter presteren

Dtd Edward 3 

In sportbrood zit de graansoort 'teff' met een lage Glycemsiche waarde
leeg

 Het is te koop in verschillende supermarkten en het ziet er als een heel normaal brood uit. Wat is dat dan en werkt dat nou echt voor sporters…

In dit brood zit een ander graan dan gewoonlijk: 'teff'. Dit teff-graan is een heel gezond graan, maar niet zozeer gezonder dan andere graansoorten. Wat er anders aan is, is dat dit graan een lagere glycemische index heeft. Dit houdt in dat je lichaam dit langzamer opneemt. Het is te vergelijken met bijvoorbeeld bruine bonen. Een klontje suiker heeft daarentegen weer een hoge glycemische waarde. Als voedsel langzaam wordt opgenomen, is dit prettiger voor je lichaam, want dan gaat je bloedsuikerspiegel niet ineens dalen of stijgen. Je houdt een soort voorraadje energie, wat langzaam vrijkomt. Van teff wordt dus gezegd dat het de glycemische waarde van brood verlaagt. Dit is de link met sporten, want het zou nuttig kunnen zijn voor sporters. Ze kunnen er baat bij hebben dat ze producten eten met zo'n lage index, waardoor ze de hele tijd tijdens hun sportactiviteiten energie krijgen.
Ook de volle granen, zoals de hele tarwepitjes in brood, zorgen er ook voor dat de glycemisch index van het brood in totaal omhoog gaat. Er zijn dus een hoop granen die een lage index hebben. Maar als je volkoren brood vergelijkt met wit brood, dan blijkt dat ze eigenlijk een gelijke glycemische index hebben, als zou je dat niet denken. Volkoren brood heeft wel veel meer voedingsstoffen, maar voor de opnamesnelheid maakt het niet zoveel uit.
Brood heeft sowieso een veel lagere glycemische waarde dan bijvoorbeeld snoep en suiker.
Advies van Yneke: neem wel volkoren brood, maar verder vooral brood dat je zelf het lekkerst vindt smaken!

En met de glycemische index van producten is meer aan de hand. Bruine bonen hebben dus ook een lage glycemische index, maar zou gauw je ze gaat malen of pureren, dan neemt je lichaam het alweer sneller op. De index gaat dan omhoog. Het moeilijke is dus dat van een hoop producten de index omhoog gaat zo gauw je ze gaat bewerken.

Een bijkomend voordeel van teff is, is dat dit graan glutenvrij is, dus geschikt voor mensen met een glutenallergie. Gluten zorgen ervoor dat brood luchtig wordt, dus dit brood is dus wel iets minder lucht qua structuur. Maar verder ziet het er hetzelfde uit.

Leuk om te weten:
Teff is een graansoort dat uit Ethiopixc3xab komt. En uit Ethiopixc3xab en omgeving komen veel goede hardlopers. Dit kan ook een reden zijn waarom dit brood 'sportbrood' is genoemd.

Wish you were here – Pink Floyd

Lucht boven de Amstel 
foto: Saskia van Rumpt

wish you were here – Pink Floyd – Prachtig!

http://www.youtube.com/watch?v=IXdNnw99-Ic&feature=player_embedded#!

In 1980 reisde ik met Pim Polman door Joegoeslavie (nu Servie, Bosnie enz). We raakten bevriend met een joegoeslavische student. We stonden in Belgrado daar waar de Sawa in de Donau stroomt op een hoog platform. Dit nummer begeleidde het schouwspel. Ik krijg nog steeds kippenvel als ik het nummer hoor.

Edward Neering