Amsterdamse Binnenstad – UNESCO Werelderfgoedmonument

010220085376

foto: Edward Neering juni 2010

 

Amsterdamse grachtengordel op lijst werelderfgoed Unesco

1 augustus 2010, 13:00 uur | FD.nl
Door: Koot, J.

De 17e eeuwse grachtengordel in Amsterdam is een Unesco-gebied geworden. De benoeming is goed nieuws voor het toerisme naar de hoofdstad.

document.write('<script type="text/javascript" src="http://ad.nl.doubleclick.net/adj/dqa.fd.nl/overige_artikel_A_336x280;tile=2;sz=336×280;ord=1221322925930856448?"></script>'); Click here to find out more!

De organisatie, een onderdeel van de Verenigde Naties, maakte de benoeming zondagochtend bekend.

Het gaat om het gebied binnen de Singelgracht, waaronder het meest prestigieuze deel van de grachtengordel: de Herengracht met de Gouden Bocht. Tijdens het ontstaan was dit de plek waar welgestelde Amsterdammers hun huizen lieten bouwen. Op dit moment zijn veel banken in het gebied gevestigd.

Ondernemers

De grachtengordel is nog steeds een plek voor veel ondernemers. Bankiers, horecaondernemers maar ook veel bedrijven uit de creatieve sector zijn er gevestigd. Om die reden liet de Amsterdamse ondernemersvereniging Oram eerder weten een vermelding op de Unesco-lijst toe te juichen, maar wel onder voorwaarde dat het gebied niet op slot gaat.

'Zo is de inzending ook opgesteld', zei Jack Steijn, directeur van Oram. 'De dynamiek moet in het gebied blijven. Dat houdt in dat je soms dingen moet veranderen, en ook dat je het gebied bereikbaar houdt. Met de gemeente hebben we afgesproken dat een Unesco-vermelding niets verandert aan hoe de stad nu met het gebied omgaat.'

Voorwaarden

Unesco had de mogelijkheid om 'ja', 'nee' of 'misschien' te antwoorden op het Nederlandse verzoek om de grachtengordel op de lijst te zetten. Bij het antwoord 'misschien' had Unesco aanvullende kunnen stellen aan de gemeente Amsterdam.

Voor zover bekend zijn er echter geen aanvullende eisen gesteld. De Amsterdamse binnenstad, inclusief grachtengordel, is in 1999 al door de Nederlandse overheid als beschermd stadsgezicht bestempeld
 

Youtube video SvA – Publicatie Witte Weekblad Badhoevedorp

Fort-muiden Zie de publicatie op de site van het Witte Weekblad in Badhoevedorp over de you tube video's over de Stelling van Amsterdam. Virtueel beschermt de dit werelderfgoedmonument van de UNESCO het nieuwe kersverse Werelderfgoedmonument van de UNESCO namelijk de grachtegordel van Amsterdam.

klik op >>

http://www.echo.nl/ww-ba/buurt/ingezonden/1057049/stelling.van.amsterdam.you.tube/

Voor de andere delen van de documentaire doorklikken op de youtube site bij deel 1

Edward Neering