Stemwijzer weer online

Balkenendecohentestenstemwijzer1_me  Ik heb de stemwijzer inmiddels gedaan. Er komen twee partijen met een even grote score uit> PvdA en Groen Links gevolgd door CU en de SP. doe de stemijzer en klik op de volgende link
Edward Neering
Stemwijzer geopend
Jan Peter Balkenende, Job Cohen en andere politici hebben op 7 mei in Den Haag de nieuwe StemWijzer getest.  Ook kandidaten van de SP, VVD, GroenLinks, ChristenUnie, D66, PvdD, SGP en TON waren hierbij aanwezig. Iedereen kwam uit bij de juiste partij. Balkenende liet weten de StemWijzer volledig te ondersteunen. "Een prima inititiatief", aldus de CDA-lijsttrekker. Job Cohen toonde zich eveneens  tevreden; volgens de nieuwe PvdA-leider is de StemWijzer "een prima middel om mensen te interesseren voor politiek".

In de vernieuwde StemWijzer kan nu ook de StemmenTracker worden gedaan. Met deze xc2xb4StemWijzer met terugwerkende krachtxc2xb4 ziet de gebruiker met welke partijen deze in de Tweede Kamer de meeste overeenkomst heeft als het gaat om belangrijke stemmingen in de afgelopen regeerperiode.

Als uitslag geeft de StemWijzer geen ingewikkelde plaatsbepaling in een tweedimensionaal politiek krachtenveld, maar laat de gebruikers eenvoudig zien met welke partijen ze de meeste overeenkomsten hebben.

Van de online stemhulpen blijkt de StemWijzer het hoogst te worden gewaardeerd, ondermeer vanwege het gebruiksgemak. Bij de vorige Kamerverkiezingen in 2006 werden bijna 5 miljoen adviezen verstrekt. Ook internationaal wordt de StemWijzer met succes toegepast, onder meer in Duitsland, Zwitserland, Bulgarije en Frankrijk. De StemWijzer in Groot-Brittannixc3xab, de VoteMatch UK, noteerde voor de verkiezingen van 6 mei jl. ruim 1 miljoen gebruikers