Bos en Lommerschool flink in de lift

Vu_vooruit_bos_en_lommerschool_005

Het was een drukte van jewelste op de Bos en Lommerschool in de Amsterdamse Kolenkitbuurt. Ook al is het de laatste dag voor de krokusvakantie > op deze vrijdagmiddag is er nog volop actie binnen deze basisschool in deze Vogelaarwijk. Maar liefst drie Huiswerkbegeleidingsklassen zijn operationeel. Twee klassen voor leerlingen die worden begeleid door VU-studenten van VoorUit en xc3xa9xc3xa9n klas met leerlingen die echt meer aandacht nodig hebben  en worden begeleid door een professionele leerkracht. Vooral het VU-project wordt vandaag in de schijnwerpers gezet door de komst van wethouder Freek Ossel en stadsdeelwethouder Fouad Sidali uit Bos en Lommer.

Schooldirecteur Trudy van den Berg van de Bos en Lommerschool heet een ieder welkom. De school komt goed uit de verf bij de laatste metingen door de onderwijsinspectie. Alle stoplichten staan inmiddels op groen door de grote inzet van het team van de Bos en Lommerschool. Een fantastische prestatie binnen het veld van allerlei kritische mediablikken. En ook het instument huiswerkbegeleiding is nu ingezet om de randvoorwaarden voor de kinderen qua leren nog meer te verbeteren.

De wethouders bezochten de huiswerkbegeleiding en spraken daarna met leerlingen, studenten van het VU project VoorUit  en ouders. Zeker een heel geslaagd werkbezoek van de PvdA-wethouders zij laten zien dat woorden ook omgezet worden in daden in Amsterdam.

De leerlingen die deelnemen aan de huiswerkbegeleiding kregen na afloop van het werkbezoek allemaal een schoolagenda cadeau zodat ze vanaf nu ook hiermee leren omgaan door oa hun huiswerk goed er in op te nemen.

Edward Neering

Vu_vooruit_bos_en_lommerschool_007 

Schooldirecteur Trudy van den Berg bedankt de wethouder voor het werkbezoek.

Vu_vooruit_bos_en_lommerschool_002

De agenda’s

PvdA-Wethouder Freek Ossel bezoekt Bos en Lommerschool

Vu_vooruit_bos_en_lommerschool_018

Vu_vooruit_bos_en_lommerschool_010

Wethouders krijgen huiswerkbegeleiding van studenten

De Amsterdamse wethouder Freek Ossel en stadsdeelwethouder

Fouad Sidali

bezochten vandaag  de Bos en Lommerschool in de Kolenkitbuurt samen met PvdAkandidaat (nr 5op de lijst in Amsterdam) Geke van Velzen. Op deze school geven studenten van de Vrije Universiteit – in het kader van het project VoorUit – huiswerkbegeleiding aan leerlingen. In ruil voor tien maatschappelijke taakuren per week krijgen deze studenten gratis woonruimte in de wijk waar ze actief zijn.

Beide wethouders namen deel aan een les huiswerkbegeleiding voor de leerlingen van groep 5, 6 en 7. De wethouders waren vooral nieuwsgierig naar de bevindingen van de studenten en de leerlingen. Hoe de studenten bijvoorbeeld invulling geven aan deze les? Hoe ervaren zowel studenten als leerlingen de huiswerkbegeleiding? Helpt het de leerlingen verder? Hoe reageren de ouders? Het stadsdeel Bos en Lommer is intensief bezig om op alle tien basisscholen huiswerkopvang dan wel huiswerkbegeleiding aan te bieden. Vijf scholen zijn inmiddels gestart met het aanbieden hiervan.

VoorUit is volgens de wethouders een goed voorbeeld van de Wijkaanpak in de praktijk en dat brengen ze graag onder de aandacht. Het is een een win-win situatie; leerlingen krijgen huiswerkbegeleiding en studenten krijgen gratis woonruimte en tevens kunnen ze studiepunten halen voor praktijkopdrachten. Hiervoor verrichten de studenten tien maatschappelijke taakuren per week. Studenten en leerlingen zijn niet de enige winnaars, ook de wijk wint met deze aanpak. Doordat studenten in de woonwijken wonen en werkzaamheden met de buren verrichten, wordt automatisch een brug geslagen door alledaagse ontmoetingen met buurtbewoners. Studenten organiseren ook allerlei andere activiteiten in de wijk zoals een schoonmaakactie, sportles, musicalclub, avi-lezen  en taallessen. Studenten maken zo een onderdeel uit van de wijk. VoorUit bevordert op deze manier de integratie in de wijk. Het project wordt mede mogelijk gemaakt vanuit de Wijkaanpak. 

In het voorjaar van 2007 is het project begonnen met zestien VU-studenten van o.a. de faculteiten Sociale Wetenschappen, Geneeskunde en Psychologie en Pedagogie. Momenteel is het project uitgebreid naar vier wijken en wonen veertig studenten in Slotervaart, Osdorp, Geuzenveld en op termijn ook in Bos en Lommer. 

Edward Neering

Vu_vooruit_bos_en_lommerschool_017