Jongerencentrum SmoeS Amsterdam Sloten

50_jaar_nel_en_piet_008 Ooit was die pand de aula van het Wees- en Armenhuis aan de Akerploderstraat 9 in Amsterdam Sloten. Het werd gekraakt begin jaren zeventig en jongerencentrum SmoeS werd opgericht. SmoeS was de achternaam die op een naambordje stond van xefxbfxbdxefxbfxbdn van de bewoners in het wees- en armenhuis. Van links bolwerk schoof het jongerencentrum met zijn programmering eind jaren zeventig op naar een brede programmering in een stevige publiciteitcontext. Een strategische goede keuze omdat op deze basis SmoeS lang heeft kunnen voortbestaan. Eind jaren zeventig werd de aula een apart gebouw en moest SmoeS samengaan met de dorpsraad Sloten/Oud Osdorp. Een moeizame relatie in het begin werd later een pragmatische samenwerking. Het formele adres werd Nieuwe Akerweg 14.Bovenstaande  foto is deze week (op 20-01-2010) genomen en SmoeS is niet meer en het pand is nu het dorpshuis voor Sloten/Oud Osdorp geworden. Een aantal namen die door de jaren heen belangrijk zijn geweest zijn onder andere: Mari van Kaam, Ko Smorenburg, Andrxefxbfxbd Neering, Kees Schellling, Henk Bruning,Lieuwe Faber, Wil Schackman, Rob Zonjee, Ad Staal, Gert Groot, Jan Willem Voorham,Edward Neering, Fred Warries, Kees Klaver, Frans van der Werff, Ap de Haan, Alex Bakker, Wiljo Joris, Bram Postumus, Lex Uittenbogaard,Tom Schrama, Ard Tuijp, Dennis van der A, Paul Smorenburg, Edwin Kas en allen die ik nu even vergeet. SmoeS is eind jaren negentig ter ziele gegaan en heeft dus meer dan 25 jaar bestaan. Bekende tegenspelers vanuit de dorpsraad waren destijds Gerrit van der Puij en Mies Bakhuijssen en natuurlijk aannemer (grijze waaier) Hopman.

De Dijk (voorheen Stampei), Herman Brood, Sjef van Oekel, Bullet, Filter, Drs P, Sjef van Oekel, Doe Maar, Barend Servet, Magier Mantra,de Jan van de Grond groep,  De pleur maar neer discotheek van George Rood, Earthquake, The Blittz, The son of Tarzan, Cabaret: Geen bezoek, geen bloemen, The Drastics( met Rob Mooij) Langa Langa, Kaz Lux, Theatergroep Polderblind en dichters zoals Bart Chabot, Johnny van Doorn, Jules Deelder enz enz zijn voorbeelden van de programmering van destijds.

Themabijeenkomsten over bio-industrie, Alcohol en Drugs, politieke avonden afgewisseld met informatieve films en documentaires werden door de programmering heen geweven.SmoeS was een fenomeen in de regio en kreeg een redelijk goede bekendheid. SmoeS werd voor 40% gesubsidieerd door de gemeente Amsterdam via de NSOJ.

De NSOJ was een koepelorganisatie. Diverse jongerencentra waren hier aan verbonden zoals "Het gebouwtje" uit Noord, Het VJC uit Zuid, Smurf inn uit Slotervaart, De Zaaier uit de Vondelstraat, het SJHO en natuurlijk jongerencentrum SmoeS uit Amsterdam Sloten.

Tegenwoordig heeft men het in organisaties over EVC= Elders Verworven Competenties. Zelf heb ik mij als bestuurslid en als vrijwilliger jaren voor SmoeS ingezet. Nergens heb ik meer geleerd in een korte periode dan hier.

Foto’s en Tekst: Edward Neering

50_jaar_nel_en_piet_01050_jaar_nel_en_piet_009 50_jaar_nel_en_piet_007 50_jaar_nel_en_piet_012

Eksterstraat 10 Badhoevedorp

50_jaar_nel_en_piet_041 Dit is Eksterstraat 10, het geboortehuis van vele Neeringen. Geboren in de slaapkamer achter de bovenste ramen links. Het aangeharkte tuintje heeft plaatsgemaakt voor een "platform". Opvallend is ook dat de stenen "paaltjes" zijn verdwenen bij de entree naar de woning. Rechts woonde de familie Sonder en links de familie van der Pol. Aan de overkant de familie Nierop.

Edward Neering