Euthanasiearts “Amsterdammer van het jaar”

Amsterdammer van het Jaar Wilfred van Oijen Foto Amaury Miller
update 

AMSTERDAM – ”Ik heb voor mijn werk voor de rechter gestaan. Dit voelt voor mij als een rehabilitatie,” zei een gelukkige Wilfred van Oijen, nadat hij zondag in een bomvolle Stadsschouwburg was uitgeroepen tot Amsterdammer van het Jaar.

De Amsterdamse arts, die meer dan dertig jaar zwaar zieke patixc3xabnten de helpende hand bood bij euthanasie, was gelukkig met zijn uitverkiezing. Spijt van zijn handelingen heeft hij nooit gehad. ”Dan zou ik hier niet zo vrolijk kunnen staan.” ‘Als het leven ondraaglijk wordt en de hoop voorbij is, kan de dood ook een vriend zijn,’ luidde het motto van Wilfred van Oijen. En daar handelde hij naar. In 1994 volgde documentairemaker Mark Nederhorst hem tijdens de stervensbegeleiding van Cees van Wendel.

Dood op verzoek haalde de wereldpers, Van Oijen werd betiteld als ‘Doctor Death’ en is in landen als Italixc3xab niet meer welkom. Nadat hij in 1997 een 84-xc2xadjarige vrouw had bijgestaan tijdens haar stervensproces, moest hij zich voor de rechter verantwoorden. Die oordeelde dat hij niet ‘de juiste procedure’ had gevolgd. Dat steekt hem nog altijd. Vandaar dat gevoel van rehabilitatie. Achttien procent van de stemmen in de Paroolverkiezing ging naar de Amsterdamse arts, die onlangs met pensioen ging.

Van Oijen ziet zichzelf, zei hij gisteren, het liefst als een arts die mensen bijstaat bij ‘een goede dood’. Hij gelooft dat zijn werk en dat van verwante artsen vruchten heeft afgeworpen. ”We hebben eraan bijgedragen dat in Nederland een betere euthanasieregeling is gekomen.”

Op een gedeelde tweede plaats (met zestien procent) bij de verkiezing van Amsterdammer van het jaar kwamen Atef Salib, oprichter van het enige Arabische homocafxc3xa9 in Amsterdam, en Stefano van Delden, die met zijn voetbalteam Masterboys jongeren van de straat op het rechte pad probeert te brengen. (CORRIE VERKERK)

Foto Amaury Miller

Waarom dit nieuwsitem op deze blog? Zelf heb ik in mijn privxc3xa9domein met de heer van Ooijen op de achtergrond te maken gehad. De man doet goed werk en vandaar dat ik het bericht heb overgenomen.

Edward Neering