Loopgroep TRIAS loopt kwart Marathon Egmond!

Trias_loop_kwart_marathon Een aantal lopers van de  loopgroep van TRIAS uit  Heiloo van Agnes Blokker en Peter Kuijper hebben vandaag toch een deel van de halve marathon van Egmond gelopen ondanks het feit dat het evenement officieel was afgelast. Het was het parcours van de kwartmarathon.

Bijgaande foto is niet s’avonds genomen maar om een uur of kwart voor tien s’morgens.

Foto: Leo Meijer

Halve marathon van Egmond had makkelijk gekund!

Alternatieve_halve_marathon_van_egm Voor de eerste keer in 37 jaar is de halve marathon van Egmond afgelast. Kernvraag vandaag is natuurlijk of deze terrecht was. Antwoord: Had niet gehoeven. Samen met broer Paul Neering vandaag gelopen over het strand. Zelf 12 km gelopen en Paul had een goede dag met veel "Svenergie" en heeft er 18 gelopen. Windje mee richting Bakkum en forse wind tegen richting Egmond. Een prima vlak strand en daabij dat de wegen naar Egmond uitstekend te berijden waar zeker voor ambulances. Het zou heroisch geweest zijn en flink afzien op de weg terug naar Egmond bij de volle 21,1 km. Gemiste kans dus voor de gemeente Bergen en le Champion.

Edward Neering

Alternatieve_halve_marathon_van_e_2

Alternatieve_halve_marathon_van_e_3

Foto’s: Edward Neering > Bovenste foto > Strand vandaag 10 januari 2010 bij Egmond aan Zee > Foto’s benenden: Paul en Edward. Paul staat op de "drieduinenweg" bij de strandopgang Egmond Binnen.

10 tips voor hardlopen in de kou

Loper_in_de_sneeuw De weersomstandigheden zijn momenteel dermate winters dat wanneer je hardlooptraining wilt gaan doen je er verstandig aan doet enige voorzorgsmaatregelen te nemen. We hebben 10 tips voor je  waar je  aan moet denken als je nu gaat lopen.

1. We adviseren je om functionele loopkleding te dragen. Belangrijke eigenschap hiervan is dat deze vochtdoorlatend en warmtehoudend is. Denk hierbij aan thermisch ondergoed in combinatie met fleecekleding. De transpiratie moet altijd goed afgevoerd kunnen blijven worden, omdat het lichaam anders te snel kan afkoelen.

2. Bij lopen in de kou verbruik je meer energie. Eet wat meer voordat gaat lopen en neem een extra energie reep mee.

3. Drink voldoende voor tijdens en na de training. De droge vrieslucht onttrekt ongemerkt veel vocht aan je lichaam. Zeker als je je tijdens een training of wedstrijd flink inspant en je op die manier via je zweetklieren en door je ademhaling nog meer vocht kwijt raakt aan de koude buitenlucht. Als het warm is zul je sneller op het idee komen om te gaan drinken dan onder winterse omstandigheden. Toch maar doen. Wanneer je te weinig drinkt raak je namelijk makkelijker onderkoeld.

4. De grootste hoeveelheid warmte raak je kwijt via je hoofd. Draag een hoofdband of een muts

3. Draag handschoenen

4. Bij de combinatie van wind en vorst kun je je ogen uitdrogen. Draag ter bescherming een lichte zonnebril of sportbril.

5. In tegestelling wat vaak gezegd wordt  het volgende: Smeer geen vaseline op het gezicht en andere blote oppervlakken maar alleen op kloven op de vingers.ed.

6.  Na afloop van de training en wedstrijd koelt het lichaam snel af, vooral als je huid toch nog nat is door transpiratie. Ga snel naar binnen of als je in de auto terug naar huis moet, trek iets droogs aan en/of warms aan.

7. Mensen met hart- en longklachten, diabetes, een slechte conditie en/of een beperkte weerstand bijvoorbeeld ten gevolge van koorts lopen een extra risico.

8. Wie tijdens een training in de vrieskou niet meer in staat is om te blijven hardlopen heeft een acuut probleem. Ga dus goed voorbereid van huis en denk nu niet xe2x80x98dat overkomt mij nietxe2x80x99. Kramp, uitglijden en vallen, voet verzwikken in een sneeuwhoop, en dan? Je hebt ergens aan je loopgordel met drinkflesjes of in een jaszak een klein opgevouwen vuilniszak bij je met een gat er in voor je hoofd. Mocht je toevalligerwijs txc3xb3ch pech onderweg hebben dan trek je die vuilniszak aan. Vervolgens is het de bedoeling dat je zo snel mogelijk uit de kou verdwijnt. Bel ergens aan, vraag hulp, zorg voor een lift. Dat betekent dat je voor een route kiest waarbij je regelmatig in de buurt van huizen bent of waarvan je weet dat er heel regelmatig verkeer langs kom

9. Laat het thuisfront weten welke route je loopt, kies je trainingsroute waarvan je zeker weet dat je gezien wordt (dus veel mensen tegenxe2x80xa8zult komen), loop samen

10 Neem je gsm mee. In geval van nood kun je bellen en in het ergste geval kunnen ze aan de hand van GSM signaal je tracereen.

En tot slot: Lopen in de sneeuw blijft echt leuk!
Lees ook de volgende artikelen
1. Winterbanden voor lopers
2. Vriesdrogen

RPxc2xa9ProRun

De dag

3_jsnuari_2010_prachtige_dag_036 Daar zitten we dan. Vandaaag is DE DAG van de halve marathon van Egmond 2010. De organisatoren hebben in hun wijsheid besloten om het evenement af te gelasten. De weersverwachting voor vanmiddag is 2 graden boven nul een aflandige windkracht 6 (oosterwind). Ambulances kunnen dus makkelijk af en aan want gesneeuwd heeft het nauwelijks in Heiloo dus ook in Egmond aan Zee, De afgelasting was achteraf ten onrechte maar achteraf is makkelijk praten. Gisteravond toch maar even ‘aan de wijn" gegaan. Had nauwelijks gedronken de afgelopen twee weken. En waar moet ik met mijn  krachtinspanning naar toe? ik sta op exploderen van de gestapelde koolydraten en andere vormen van mentale energie. En de peperdure thermoonderkleding van sporthuis Helling!? Erger nog het ligt bij de Aldi voor 30% van de prijs!! aldus mijn broer. En de flessen Aqaurius dan en de grote pan erwtensoep met HEMA-worst waarin de houten pollepel rechtop blijft staan! Traditie inmiddels om na de halve marathon van Egmond aan de erwtensoep te gaan. Het wordt dus een dagje van toch nog even bikkelen met broer Paul over een deel van de route van de halve marathon en vervolgens het EK schaatsen en dan toch die heerlijke bak erwtensoep. Inmiddels ingeschreven voor de 10 km op 14 februari "Groet uit Schoorlloop". Voorlopig maar even geen halve marathon!

Edward Neering