Artikel Volkskrant uit Maatwerk Amsterdamtijd!

Katerloop_sept_2009_012 Een trouwe bezoeker van deze site vond een artikel in de Volkskrant over het zeer succesvolle Reinigingsproject bij Maatwerk Amsterdam / Bureau Maaktwerk. Ik zelf was toen Regiomanager bij Maatwerk Amsterdam. We hebben het project destijds weer opgekrikt van rond de 50 deelnemers naar bijna 100 deelnemers. Succesvolle consulenten waren toen Ralph Verhagen en Manda de Wilde. Erg leuk om weer terug te lezen Zie link

Edward Neeirng

http://www.volkskrant.nl/archief_gratis/article935287.ece/Van_de_straat

We zijn uit de recessie

Nederlanders houden nog altijd de hand op de knip. ”De export trekt Nederland uit de recessie,” aldus Michiel Vergeer, hoofdeconoom van het CBS. Foto ANP

AMSTERDAM – Nederland is uit de recessie. Na een jaar van krimp groeide de economie vorig kwartaal voor het eerst weer. Met dank aan het buitenland. Nederlanders houden nog altijd de hand op de knip.

De economie groeide vorig kwartaal 0,4 procent ten opzichte van een kwartaal eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

”De export trekt Nederland uit de recessie,” aldus Michiel Vergeer, hoofdeconoom van het CBS. ”Maar we zijn er nog niet, we lopen op xc3xa9xc3xa9n been richting herstel. De groei van 0,4 procent is nog heel bescheiden in vergelijking met de krimp in de kwartalen daarvoor.”

ING-econoom Charles Kalshoven: ”Duidelijk is dat de groei te danken is aan het buitenland. Het is positief nieuws, maar het is wel te hopen dat het herstel wat breder gedragen gaat worden.”

De economie is nog altijd 3,7 procent kleiner dan een jaar geleden. De export krabbelt op. Het volume ligt nog 8 procent lager dan in het derde kwartaal van 2008, maar de daling is veel minder dan de 12 procent van voor de zomer.

Consumenten doen nog niet mee. Huishoudens gaven 2,6 procent minder uit dan in 2008, dat is ongeveer eenzelfde daling als in het eerste half jaar. Bedrijven schrappen nog altijd in hun investeringen. Ze investeerden 14 procent minder dan in dezelfde periode van 2008, dat is een nog grotere daling dan in het tweede kwartaal.

Het aantrekken van de economie leidt niet meteen tot dalende werkloosheid. De arbeidsmarkt reageert doorgaans met vertraging op een economische omslag. Het aantal openstaande vacatures heeft zich in het derde kwartaal wel gestabiliseerd.

Eind september waren er, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, 128.000 vacatures, duizend meer dan eind juni. Toen daalde het aantal vacatures nog met 25.000 vergeleken met een kwartaal eerder. Ondanks de stabilisatie is het nog te vroeg om te spreken van een omslag, aldus het CBS. (HET PAROOL