Ook vrouwen AZ kamapioen!!!

Vrouwen_schaal_az Bron: Parool.nl

TILBURG – Voor de vele internationals die de vrouwenploeg van AZ telt moet het mooiste nog komen, wanneer ze in augustus met Oranje het EK spelen. Maar donderdagavond beleefden ze met hun club alvast een hoogtepunt. Concurrent Willem II werd met 0-6 afgedroogd in de kampioenswedstrijd.

Zo’n zevenduizend toeschouwers zijn er deze avond, als Willem II en AZ onderling uitmaken wie zich landskampioen mag noemen. Ook de technisch directeuren van het mannenvoetbal zijn er: Andries Jonker van Willem II en Marcel Brands van AZ. Beiden hebben momenteel ook wel andere zaken aan hun hoofd (Jonker gaat met Louis van Gaal mee naar Bayern Mxc3xbcnchen en Brands moet zorgen dat hij deze zomer de selectie van AZ op peil houdt), maar ze vinden dat ze erbij moeten zijn.

Jonker is ervaringsdeskundige. Hij was in 2002 een halfjaartje bondscoach van de vrouwen en in de jaren negentig vijf jaar lang bondscoach van de meisjes onder 16. Hij looft de inzet van de voetbalsters. ‘Zuivere motivatie’ noemt hij het. ”Kijk, als voetballers een keer geen zin hebben, of ze zijn niet zo blij met de trainer, dan kunnen ze op hun salarisstrook kijken en denken: ‘Ach, zo erg is het allemaal niet’. Maar deze vrouwen krijgen niks. Ze doen het puur voor het spel en voor het elftal.”

Speelsters die hij destijds onder zijn hoede had, zijn er op deze avond ook bij: Jessica Torny van Willem II en Daphne Koster van AZ. En meer speelsters van dezelfde lichting zullen eind augustus met Oranje present zijn op het EK. Voor het eerst in de geschiedenis heeft Oranje zich geplaatst voor een eindtoernooi. ”De eerste ronde overleven, zou prachtig zijn. Maar het gaat er vooral om dat Oranje daar laat zien dat vrouwenvoetbal leuk is om naar te kijken. Die stap moet Nederland op het EK gaan maken.”

Jonker kent geen twijfels als het gaat om vrouwenvoetbal. ”Toen twee jaar geleden de vraag kwam of Willem II mee moest gaan doen aan de eredivisie, zei ik meteen ja”, zegt Jonker. ”Omdat ik denk dat het vrouwenvoetbal potentie heeft en omdat het bij Willem II past. We willen een voetbalbolwerk zijn. Dan moet je er zijn voor de mensen, dus ook voor de vrouwen.”

Dat is gelukt. Het is druk en gezellig in het stadion. Alleen het clublied is niet aangepast aan het karakter van de avond. Op het moment dat de 22 vrouwen het veld opkomen, schalt uit de speakers de tekst ‘Hup Willem II, stoere kxc3xa9xc3xa9xc3xa9rels, trots van het voetballand’.

Dik tien minuten later is de grootste spanning al uit de wedstrijd verdwenen, als AZ op voorsprong komt via Chantal de Ridder. Daarmee zit AZ, dat aan een gelijkspel genoeg heeft, op rozen. De tweede helft loopt uit op de Claudia van den Heiligenberg-show. De linkerspits, een van de vele internationals van AZ, maakt binnen een kwartier drie doelpunten. Via twee strafschoppen van Liesbeth Migchelsen wordt het daarna zelfs nog 0-6. (GPD)