Gekruisigde Christus “logo” Christendom

Vesting_naarden_maart_2009_007 Vraag: Sinds wanneer wordt het beeld van de gekruisigde Christus als symbool van het chrstendom gebruikt?

Antwoord: In de eerste vier eeuwen van het christendom werd de stervende Zoon van God niet afgebeeld, althans niet door de christenen; dit was een zeek van eerbied in een tijd dat de kruisiging in het Romeinse rijk nog regelmatig werd toegepast als doodstraf. Het was te gruwelijk en te vernederend. Voor visuele ondersteuning van het christelijke geloof hield met het liever op een figuurlijk bedoeld lam (dat er slachting werd geleid). Kruisiging als doodstraf werd, opnieuw uit eerbied voor Christus,  in het jaar 337 afgeschaft door keizer Constatijn. Daarna verschenen er wel abstracte kruisvormen en vanaf de vijfde of zesde eeuw echte crucifixen met Jezus eraan. Ze dienden toen om te onderstrepen dat hij niet alleen God, maar ook mens was. Erg overtuigend wat dit laatste aanvankelijk niet, want hij zag er meestal niet uit als iemand die te lijden had onder zijn kruisiging. Realisme in de uitingen kwam pas tegen het einde van de middeleeuwen.

Bron: Geschiedeniskalander 2009 / Goede Vrijdag 10 april 2009

NAC-AZ

Nacaz Enige weetjes over NAC-AZ:

  • AZ hield al 21 keer xe2x80x98de nulxe2x80x99 in de competitie en nadert het eredivisierecord van 23 clean sheets in xc3xa9xc3xa9n seizoen van FC Twente (1971-1972) en PSV (2004-2005).
  • AZ kan vrijdag voor de 28e keer op rij ongeslagen blijven in de Eredivisie.
  • Ari staat op 49 officixc3xable wedstrijden voor AZ. Dit heeft de Braziliaan als volgt verdeeld: 45 competitieduels – vier Europese wedstrijden.
  • Sxc3xa9bastien Pocognoli kan tegen NAC Breda zijn 50e eredivisiewedstrijd voor AZ spelen. De Belg scoorde in de voorgaande 49 competitiewedstrijden vier maal voor de ploeg van Louis van Gaal.
  • Kew Jaliens is geschorst voor het duel van vrijdag.
  • Stijn Schaars en Pocognoli missen bij een gele kaart tegen NAC Breda het thuisduel met Vitesse.
  • Ben ervan overtuigd dat als AZ vanavond wint ze kampioen zijn. Weet zeker dat zowel Ajax en Twente de komende 5 westrijden meerdere punten gaan verliezen. Ook staat Ajax- Twente nog op het progrmma en niet te vergeten Ajax- AZ en Twente- AZ. Daarnaast moet Twente nog uit tegen Heerenveen.
  • Bron: AZ site (op laatste bullet na)