Mijn Johan Cruijff

cropped-oog.jpg1970, hoe het komt, komt het maar is ben voor Feyenoord. Woon in Badhoevedorp onder de rook van Schiphol en het Ajakkesbolwerk Amsterdam. Ben 11 jaar en zit s’nachts voor de TV, samen met mijn vader en vele broers, om te kijken naar de wedstrijd tegen het Argentijnse Estudiantes, of zoiets, de eerste wedstrijd om de wereldbeker. Ik kom uit een gezin van 14 kinderen. Mijn Feyenoordliefde komt waarschijnlijk voort uit het afzetten tegen mijn broers en een instrument ter profilering ten opzichte van hen met het toen al aanwezige ego.
Katholiek opgevoed en dus misdienaar. In die jaren bad ik in mijn bed vaak tot god voor twee dingen. Eén of god er voor wilde zorgen dat ik geen gaatjes had bij de schooltandarts en dat Ajakkes zou verliezen in zowel de competitie als tijdens de Eurocup !. Nooit zijn mijn gebeden verhoord, sterker nog. Ajakkes won drie jaar achtereen de Europacup I en mijn gebit zat binnen de kortste keren vol amagaan, op zijn indisch de quote “Doe die mond open jongen, anders boor ik in die tong van jou!”. Soms word ik nog badend in het zweet wakker denkend aan schooltandarts Liem. De beste man kon natuurlijk niet weten dan wij in de ochtend wit warm brood, vers uit de bakkerij, met suiker aten.
Willem van Hanegem was mijn held met zijn kromme passes en fantastisch spel. Johan Cruijff was de vijand die pas vriend werd tijdens het WK van 1974 in Duitsland. Uiteindelijk kwam hij na Barcelona en Ajakkes ook bij Feyenoord als wraak van Cruijff op Ton Harmsen. Hij schonk Feyenoord het kampioenschap, wat een wraak was dat. Alles is al gezegd over Cruijff als fantastische speler, als familieman, met zijn onnavolgbare taal en bovenal zijn maatschappelijke betrokkenheid. Eigenlijk herken mijzelf wel een beetje in hem met dien verstande dat voetbal zoals mijn vrienden in een afscheidsboek van Wiel Coerver in de jaren tachtig aan mij schreven. “De perfecte kapbeweging, Edward, voetbal zal altijd chinees voor je blijven”.
En Johan. We moeten niet gek opkijken als op 1e paasdag zijn lichaam plotseling verdwenen* zal zijn. Voor het eerst kijk ik weer uit naar Hemelvaartsdag.
Edward Neering

*Ben niet meer gelovig maar heb wel een katholieke indentiteit…..vandaar 😉

Van de Wapseknaps!

Schaken Rob en Edward

2 bronzen plakken voor Rob en Edward !

Schaken haarlem groep

Op bovenstaande foto moest het nog beginnen!

Zaterdagochtend om kwart over tien neem ik de Zuidtangnet naar Schaklwijk centrum, zeg maar het Bijlmer van Haarlem. Aangekomen steek ik over naar de andere kant van de Europaweg op weg naar de Laan van Berlijn. Ik kom langs het Praagplantsoen en de Ankarastraat dus blijkbaar in de ogen van de gemeente Haarlem behoort Turkije al tot de EU!! Hoe dan ook ik arriveer in een soort buurthuis waar schaakvereniging “het Spaarne” een heus “Huis-, Tuin- en Keukenschaaktoernooi houdt. In totaal vijf Neeringen zijn aanwezig om de degens met elkaar te kruizen. Paul Neering is uitgesloten van deelname omdat hij een ervaren clubschaker is derhalve heeft hij de coördinerende rol opgepakt als wedstrijdleider. Hij belooft plechtig zich inhoudelijk niet met de partijen te bemoeien die zich op de schaakborden zullen ontvouwen. Irene Nootenboom is dan toch de vijfde Neering alhoewel haar achternaam dat niet verraad maar zij is wel degelijk getrouwd met Paul maar bovenal zijn levenspartner. Het is natuurlijk een lawaai van jewelste met al die Neeringen en ook bij de aanvang van schaakpartijen (doorgaans is het dan muisstil) horen we al na 30 seconden Ton Neering al hard “Schaak!” zeggen. De gedachte komt bij mij op dat deze Neering een snelle schaakdood zal sterven en zo geschiedde. Dré, Rob, Irene en mijn persoontje zijn wat gematigder en handhaven zich keurig in het schaakgeweld van huis- tuin- en keukenrumoer. Opgemerkt dient te worden dat Irene uiteindelijk korte metten maakt met André en Ton. Er ontstaat een organische pauze na 3 partijen en in de kantine aangekomen zie twee Neeringen (ik noem geen namen!) al aan de wijn zitten! We klokken 13.00 uur. Alcoholgebruik tijdens het schaken is natuurlijk uit den boze en staat in het formele circuit op de dopinglijst. De middag schrijdt voort en we staan aan de voet van de laatste partij van zeven partijen. Opvallend is dat Rob wel tegen Andre, Irene en Ton mag spelen maar ik ontmoet alleen Irene en Rob. Rob ontmoet ik in de laatste partij. Of we worden gedeeld derde en als ik win ben ik alleen derde. De partij ontspint zich en ik zie mijn kans schoon om met mijn Dame een aanval op te zetten op de pionnenstelling die voor de Koning van Rob staan. Ontzet slaat mijn broer dit gade en als ik met mijn dame zijn pion sla op A7 is hij volledig van slag. De winst is aanstaande……. Hij stamelt “ik geloof dat dit mat is!”…….. en zijn hand maakte al een liftende beweging om mij te feleciteren….!

Het vervelende is dat Paul Neering als wedstrijdleider toevallig staat te kijken en dan plotseling uit zijn rol valt. Hij zegt en wijst “ik zie nog een zet!”. Heel snel fleurde het gezicht van Rob weer op omdat het bloed weer terugstroomde in het bleke toetje. Rob voerde de zet die ervaren wedstrijdschaker Paul bedoelde uit en vervolgens was ikzelf helemaal van de Wapseknaps en verloor de partij met een mooie lopersmat van mijn broer uit Purmereutel  die een jaar of dertig geleden op de Koemarkt in Purmerend zijn laatste partij speelde..

Schalwijk zal nooit meer Schalwijk zijn………

Edward Neering

NB: Ton zijn hoofd is achter mijn hoofd enigszins te zien. het duikgedrag van deze broer bij het maken van deze foto was reeds een inleiding op het uiteindelijke resultaat van deze middag. 😉

Schaken haarlem beker

Mijn Tour de France

Joop

Mijn Tour de France

door: Edward Neering

Het komt allemaal weer voorbij. Jeroen Wielaart met zijn bierviltjes waarop het idee van de tourstart in Utrecht werd geschetst een aantal jaren geleden, de ploegenpresentatie, de tour zonder Mart Smeets, of toch weer niet (1989)  enz. De opgehemelde kansen voor Tom DuMoulin terwijl Tony Martin, Rowen Dennis of Fabio Cancellara de proloog gaat winnen enz. Het wordt daar dit weekend zo druk en warm dat geen haar op mijn hoofd erover denkt een bezoek aan 030 te brengen. Nu komt mijn schoonmoeder deze week dus zou het even een mooie escape zijn. Ik verkies klikkende breinaalden boven een bonello in de kokende domstad. Eigenlijk word ik er een beetje moe van en hoop dat het snel weer zondag is en de karavaan gewoon op weg gaat richting Frankrijk via Rotterdam en Zeeland.

En dan zie ik weer Joop, onze Joop, de winnaar van de grote ronde van Frankrijk in 1980. De enige ronde die ik helaas vanuit de krant moest volgen wegens een fietsvakantie naar Frankrijk. Waar Zoetemelk klom met het peleton naar l”Alpe de Huez en La Plagne, klommen wij naar de top van de Ballon D’Alssache in de Vogezen. Voor ons een reus maar voor de tourrenners een puist, aldus Peter Winnen ooit verklaarde tegenover Jean Nelissen. Joop Zoetemelk, ooit winnaar van de Ronde van Badhoevedorp in 1968, waar mijn vader déén van de EHBO mannen was en ik, als tienjarige jongen, onder de indruk was van zijn oranje/bruinkleurige EHBO band rond zijn arm. Waar malle Hans, de Badhoevedorpse “dorpsgek” met een bos bloemen over de finish kwam nadat het hele amateurpeleton de streep was gepasseerd. Hans stond wel op de voorpagina de week daarop van de Badhoeve/Slotense Courant de winnaar van de ronde niet!

En de tijd schrijdt voort, als de Tour dit jaar eindigt op 26 juli in Parijs word ik 57 jaar en Mick Jagger 72 jaar. Dat is natuurlijk geen toeval dat Jagger en ik op dezelfde dag jarig zijn, maar dat terzijde 🙂 . De tour gaat natuurlijk ook weer een Nederlandse winnaar kennen, ik voorspel binnen 10 jaar. Dat brengt mij terug naar de eerste winnaar Jan Janssen in 1968. Drie weken geleden zat ik met de directeur van BP om tafel bij de Omgevingsdienst in Zaandam, mijn huidige opdracht als interim manager. Hoe we er op kwamen weet ik niet meer maar we hadden het even over deze tour uit 1968. Jan Janssen won met acht seconden van de belg Herman van Springel. Mijn vader en ik waren zo opgetogen dat ik hem uitdaagde voor een sprint op de Schipholweg in Badhoevedorp. Ik herinner mij zelf dat er BP op mijn net verworven T-shirt stond net zoals op het wielershirt van Louis Ocana. Ik schetste de directeur van BP mijn shirt en vertelde dat er een heuse tijger op mijn shirt stond. “Even voor de goede orde” zei hij, maar je hebt het voor Esso “met een tijger in je tank”. Het was even stil aan tafel, de concurrent was onverwachts binnengekomen.

En de sprint?  Mijn vader was natuurlijk een echte vader en liet mij winnen, de streep lag op de hoek Sloterweg/Schipholweg waar nog steeds een BP station is gevestigd in mijn geboortedorp.

tijger

Evolutietheorie bijgesteld!

WK evolutieTypisch een geval dat een wedstrijd kantelt. De 44e minuut, de wonderschone goal op aangegeven van Blind. Doet mij denken aan de wedstrijd van Nederland tegen Duitsland in de halve finale van het EK 88 en de wedstrijd tussen Nederland en Frankrijk tijdens het EK in 2008. Wat een ontlading en euforie. en wat een creativiteit op de sociale media. Bovenstaande vond ik wel de mooiste!

 

Goodbyeloop groot succes!

Goodbye Mark

 

Foto: Mark Slaman

Mark Slaman gaat volgende week in Afrika een ultraloop doen van 89 kilometer (Hij liever dan ik 😉 ) . Veel getraind en vandaag dan de afsluiting en een heuse Goodbyeloop georganiseerd vanuit de Meerhuizenstraat, de straat waar ik zelf woonde van 1983 tot 1985. Hieronder zijn verslag.

Edward Neering

Good bye trainingsloop 
 
Zondagochtend 25 mei was de laatste lange training op weg naar Zuid Afrika. Een mooie gelegenheid om samen te lopen met degenen met wie ik mijn loop- en schrijfervaringen heb gedeeld. Onder aanwezigen de harde kern van Tom Wellerloop; met voorop natuurlijk organisator Paul en Jan, Auke, Cees en Kees. Verder collegae Raoul en Remko (in training voor de Roparun). Uit mijn oud-volleybalteam Hans en Ed, wiens Marathon van Amstedam en onze gezamelijke training uiteindelijke tot mijn Comrades avontuur hebben geleid.
 
Het parcours dwars door Amsterdam en toch verkeersluw en rustig. Langs de Amstel via het Amstel Hotel, Carre over de Magere Brug. Dan via de Utrechtse Straat naar Paradiso door het Vondelpark, rond het Stadion en via het Hilton, Appololaan, Museum Plein en de Albert Cuijp terug naar de Amstel.  In het Vondelpark opgeschrikt door een stevige hond met lelijke kwijlbek die dwars door de groep liep en mij uitgerekend mij tegen de grond werkte. Volgens Ed waren mijn volleybalvaltechnieken nog prima, de ackel van de hond had op een rugbyveld niet misstaan. Uiteindelijk belandde ik bovenop op de hond en dat heeft mogelijk mijn Comrades nog gered. Kleine schaafwonden op hand en knieen en beurse bovenbeenspier. 
 
Dank aan iedereen voor de gemoedelijke loop, de goede wensen en het aangename gezelschap. Woensdag op het vliegtuig en dan zondag de BIG race van 89 kilometer. Samen met 15000 anderen aan de start. Voor wie wil volgen. Mijn tussentijden kun je zien op mijn publieke pagina op facebook, je kunt viawww.comrades.com mij volgen (startnummer 10313 of 10315 (ik heb twee  verschillende nummers doorgekregen). De wedstrijd en ook mijn finish is via internet in livestream te volgen www.sabc.co.za ofwww.youtube/sabc .  Ik verwacht mijn finish tussen 16.30 en 17.30.

 Mark Slaman
Goodbye groep
De deelnemers van de Goodbyeloop met oa Paul Neering, Auke Zwerver, Jan Ruijter Kees Klaver en Kees Scheling

Goodbye boek

Mark heeft ook een boek uitgegeven “Stilstaan bij hardlopen”, Het is te koop bij Scheltema boekhandel op het Koningsplein. Zie de foto: Het boek staat prominent in de etalage.

We gaan de €900,= euro grens door!

KME 2014 Teamfoto

Ja hoor, we gaan bijna de €900,= grens door!  Dankzij een fantastische bijdrage van Nel en Piet van der A staan we op €877,= euro. Wie helpt ons de magische grens van €900,= euro door om door te stomen naar de €1000,= euro. Doneren per bankrekening kan ook. Zie hiervoor het bericht onder dit bericht. Zie verder voor  de donatiesite  wie een mooie bijdrage aan dit mooie resultaat en deze goede actie hebben geleverd,  klik op ……>>>>>  http://www.alvarum.com/edwardneering .

Bovenstaande foto is de officiele teamfoto van het businessteam van Schenkeveld Advocaten uit Alkmaar.

 

Parkhotel Bergen steunt loopactie voor Artsen zonder grenzen!

Artsen zonder Grenzen 3

Ook het Parkhotel in Bergen steunt de actie voor Artsen zonder Grenzen. Eigenaar Peter Woudstra en tevens mijn trainer bij Atletiekvereniging Trias wil de witte keniaan met zijn broer graag onder de twee uur zien eindigen. Hij maakte een mooi bedrag van €50 euro over op de donatiesite http://www.alvarum.com/edwardneering .

Peter Woudstra

Op 2 maart 2014 loop ik samen met broer Paul Neering de halve marathon van Parijs. We lopen voor Artsen zonder grenzen! We zijn inmiddels beland op €590,= Wie helpt ons door de €600,= grens heen of zelfs de €700!!. Iedere euro is welkom en een te kleine bijdrage bestaat niet.

Edward Daar is het nieuwe jaar!

Daar ligt het doel van de €1000,= euro!!!!  Foto: Bo Boogaard

De mening van Piet de Visser over AZ!

De Visser: ‘AZ gaat meedoen om de titel’

Gepubliceerd op 23 november 2013 , 08:53
AZ 2013 2014

ALKMAAR- Hij staat bekend als dé ontdekker van Ronaldo. Meesterscout Piet de Visser (79, foto links) heeft echter ook een loopbaan als trainer achter de rug. Zaterdag staan AZ en Roda JC tegenover elkaar, twee voormalige werkgevers: “Op mijn totoformuliertje staat een 1.”

AZ bedankt publiek

Hoe gaat het met uw gezondheid? “Afgelopen januari heb ik de zoveelste operatie ondergaan. Ik was drie maanden uit de roulatie vanwege een uitgezaaide kankertumor. Die hebben ze gelukkig weg kunnen halen. Na de herstelperiode ben ik alweer op reis geweest naar Mexico, Colombia en Ecuador. Tussendoor ging ik natuurlijk ook nog naar Engeland om mijn werkgever Chelsea te bezoeken. Het gaat dus de goede kant op. Ik ben weer op reis en zie veel wedstrijden. Voetbal is mijn hobby en mijn medicijn.”
Is Chelsea uw enige werkgever? “Volkomen. Vroeger deed ik PSV ernaast, maar op een gegeven moment kwam in Eindhoven de kink in de kabel. Bij PSV gingen ze moeilijk doen, vooral meneer Jan Reker. Na mijn vertrek uit Eindhoven heb ik trouwens ook nog even wat voor AZ gedaan. Dirk Scheringa en Marcel Brands vroegen me om adviezen over spelers in het buitenland. Toevallig of niet, maar dat was precies in het kampioensjaar 2008-2009. Dat vond ik heel leuk om te doen. Toen Chelsea kwam, ben ik daarmee echter gestopt.”
Bent u als scout van Chelsea ook actief voor Vitesse? “De baas van Chelsea heeft twee vrienden die momenteel Vitesse runnen. Hij heeft mij gevraagd om die club een beetje te helpen. Als ik een speler voor Chelsea vind die nog wat moet rijpen, dan bellen we met Vitesse. Ik heb goed contact met Mohammed Allach en Peter Bosz. Momenteel zitten er vijf of zes spelers van Chelsea. Die rijpen lekker daar.”
Ziet u veel wedstrijden in Nederland? “Nou, ik ben vooral actief in Zuid-Amerika. Toch zie ik ook regelmatig wedstrijden in Nederland, al is het via de televisie.”
Wat vindt u van de kritiek op het huidige niveau van de Eredivisie? “Alles staat zo kort op elkaar doordat topclubs niet meer durven te investeren in Zuid-Amerikaanse talenten. Ze hebben vaak gezegd dat ik alleen maar Brazilianen wil stallen in Holland, maar dat is helemaal niet waar. Er gaat gewoon veel talent weg. Ik ben dan een voorstander van kwaliteit terughalen uit het buitenland. Nederlandse jongelingen spelen beter met toptalenten uit het buitenland naast zich. Ik heb dertien jaar voor PSV gescout. In die periode hebben we grote talenten goedkoop gekocht en voor grote bedragen verkocht. Denk aan Ronaldo, Gomes en Jefferson Farfan. Farfan kostte twee miljoen, Gomes nog niet eens. Ze gingen later voor meer dan tien miljoen weg. Ze maakten PSV in de tussentijd drie keer kampioen. Het is niet voor niets dat PSV daarna geen kampioen meer is geworden. In Zuid-Amerika moet je er bovenop zitten. Ik heb laatste weer wat jongens in Colombia en Ecuador gezien, die kun je voor een redelijke prijs kopen. Zulke talenten zijn in Nederland niet te betalen.”
Was Celso Ortiz ook zo’n groot talent? “Ortiz heb ik als jeugdspeler regelmatig aan het werk gezien, bij onder meer Paraguay Onder 17. Toen vond ik hem al een uitstekend spelertje. Ik zag hem tegen Feyenoord weer eens aan het werk. Die jongen speelt fantastisch. Het verwondert me dat hij pas zo laat een kans krijgt bij AZ. Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen.”

AZdevisser84-85

AZ in het seizoen 1984-1985, onder leiding van Piet de Visser (geheel links).

Wat is uw indruk van AZ? “Ik heb AZ dit seizoen alleen op televisie gezien. De ploeg maakt op mij een uitstekende indruk. AZ is een uitgebalanceerde mix tussen jong talent en oudere spelers met ervaring. Er staat een team. Ze gaan dit seizoen meedoen om de landstitel, samen met Ajax, PSV en Vitesse. AZ heeft de ervaring die Ajax en PSV momenteel te weinig hebben. Ik vind het leuk om Dick Advocaat zo bezig te zien. In mijn periode als trainer van ADO Den Haag was hij daar speler. Toen had ik al veel bewondering voor zijn inzet en visie op voetbal. Later heeft hij die lijn als trainer doorgezet.”
Advocaat heeft – net als u – een verleden bij Roda JC, de komende tegenstander. Wat verwacht u van het duel van zaterdag? “Ik vind Roda JC erg wisselvallig. De ene week kunnen ze alles, de andere week helemaal niks. Dat heeft AZ minder. Het is AZ – Roda, dus op mijn totoformuliertje staat een 1. AZ wint. Het is wel speciaal, want Roda-trainer Ruud Brood heeft bij Willem II en NAC ook nog onder mij gespeeld. Ook in Ruud zag ik toen al een potentiële trainer.“
Tot slot: u bent veel in Zuid-Amerika. Heeft u nog een tip voor AZ? “Een scout mag nooit uit zijn programma klappen. Meerdere clubs vragen me dit, maar ik ga geen spelers tippen. Tijdens een reis zie ik twee tot drie wedstrijden per dag, dat maanden lang. Natuurlijk zie ik talent, maar die zijn voor Chelsea of Vitesse. Mijn baas in Londen zal het niet leuk vinden als ik AZ ga helpen.”
Tekst: Daan Ruiter / AZ Media Foto’s: VI-Images & Archief AZ

Frank Neering doet het!!!

 

Frank Neering NY profielFrank Neering Uitslag NY

De hele familie Neering mag trots zijn op Frank Neering. In een tijd van 4 uur 41 minuten en en 53 seconden heeft hij de New York Marathon (41 km en 195 meter)  volbracht voor het Kinderkankerfonds (KIKA). Als ik op Facebook de prestaties van mijn neef volgde moet ik zeggen dat ik mijzelf wel eens op de gedachte heb betrapt van “dat wordt drie keer niks”. In augustus zag ik nog een loopje van 9 km op een zondagmorgen in Purmerend. Maar hij heeft blijkbaar geheime trainingen gedaan en heeft het vandaag waargemaakt. Emotioneel zag ik hem over de finish komen en zelf werd ik dat ook. Wat geweldig dat hij dit presteert. Een diepe buiging van een trotse oom en zeker weten ook een apetrotse familie. Leuk om het ook live via Facebook te kunnen volgen en dat alles in het weekend dat AZ de macht grijpt in de Eredivisie. Dit kan geen toeval zijn!

Actuele foto’s zijn er nog niet, die volgen later.

Frank Neeirng Massagetafel

Frank Neering KIKAgroep

 

AZ nestelt zich aan kop Eredivisie

AZ PEC

PEC Zwolle heeft zondag voor eigen publiek met 2-0 verloren van AZ. Door dat resultaat verspeelde de thuisploeg de kans om aan kop van de eredivisie te komen door het puntenverlies van FC Twente, Ajax en PSV. Het was juist AZ dat zich qua aantal punten naast de Tukkers en de landskampioen schaarde.

© Pro Shots
© Pro Shots
© anp

Het was de thuisclub die in de beginfase het meeste initiatief toonde. AZ had donderdag nog in het verre Kazachstan gespeeld voor de Europa League en zou wel eens last kunnen hebben van de lange reis terug. Met dat idee in het achterhoofd drong de ploeg van trainer Ron Jans dan ook aan op de openingstreffer. Maar echt veel kansen creëerde PEC niet in het eerste half uur, AZ trouwens evenmin.
Dat kwam ook door het enigszins twijfelachtige optreden van scheidsrechter Ed Janssen. De arbiter zag eerst dat doelman Esteban van AZ op 5 meter van zijn doel een terugspeelbal van Jeffrey Gouweleeuw in de handen pakte, maar wuifde dat weg. Even later duwde Jan Wuytens met twee handen Joost Broerse onderuit in het 16-metergebied. Dat vond Janssen echter te licht voor een strafschop.
PEC kwam dus niet in de gelegenheid om op voorsprong te komen. Daarnaast moest Ron Jans na ruim een half uur ook nog zijn doelman Kevin Begois vervangen door Leon ter Wielen. De keeper was door zijn enkel gegaan. Een paar minuten na de entree van Ter Wielen kreeg de thuisploeg ook nog zeer ongelukkig de 0-1 om de oren. Maarten Martens zag uit een vrije trap de bal via de rug van PEC-verdediger Broerse in het doel vliegen.
Vlak na rust verdubbelde AZ de marge. Wederom was Martens de aangever, maar dit keer vond hij wel een teamgenoot. Nick Viergever kon volledig vrijstaand de 0-2 inkoppen uit een corner van de Belgische aanvoerder van de Alkmaarders.
Door dat vlugge doelpunt in de tweede helft verstomde het Zwolse publiek in het IJsseldelta Stadion, wat ook zijn uitwerking op de spelers had. Het zelfvertrouwen leek te zijn weggeëbd bij de thuisploeg en de 0-3 hing meer in de lucht dan de 1-2. AZ sprong echter niet zorgvuldig om met de kansen die de ploeg nog kreeg en vooral Berghuis blunderde keer of keer. Daardoor bleef het 0-2. AZ nestelt zich nu in de top van de Eredivisie!